Gå till startsidan Gå till startsidan

Spelansvar

Vår syn på spelansvar

Spel ska vara förströelse, underhållning och spänning. Trots detta vet vi att spelandet ibland går till överdrift och istället skapar problem. Vi bryr oss om våra kunder. Därför arbetar vi aktivt med spelansvar och förebyggande åtgärder. Allt för att våra kunder ska fortsätta att ha roligt när man spelar hos oss.
 
NTF har en offensiv position i spelansvarsfrågor. Ett av våra kärnvärden är trygghet och vi arbetar aktivt för att spelandet hos oss ska ske under sunda förhållanden. Som spelarrangör har vi ett stort ansvar för våra kunders välbefinnande och vi är naturligtvis måna om att spelupplevelsen hos oss ska vara rolig och problemfri.
 
Risken för spelberoende ökar ju tidigare man börjar spela. Därför tycker vi att det känns högst väsentligt att förebygga spelproblem genom att höja debutåldern. NTF har därför valt att ha 18-års gräns på Trafiklotteriet. Det är även viktigt att på ett lättbegripligt sätt informera om villkoren bakom spelen, exempelvis faktiska vinstmöjligheter och skillnaden mellan slump och sannolikhet.
 
 

Stöd och råd

 
Stödlinjen
 
Det finns hjälp att få för den som upplever problem med sitt eget eller närståendes spelande. Statens folkhälsoinstitut finansierar Stödlinjen för spelare och anhöriga. Att ringa 020-81 91 00 kan vara en bra startpunkt för dig som vill veta mer.
Läs mer på Stödlinjens hemsida
 
Behandling
 
I Sverige finns ett antal behandlingshem för spelberoende. De behandlingsmodeller som vanligtvis används bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) och tolvstegsmodellen. Utvärderingar visar att behandling där KBT är grunden ger bäst resultat.
 
Självhjälpsgrupper
 
På ett möte hos en självhjälpsgrupp kan den som har problem med spel få stöd och råd. Grupperna finns på många ställen i landet och har regelbundna möten. Det finns två olika organisationer som har självhjälpsgrupper för spelare och anhöriga i Sverige: Spelberoendes riksförbund (SBRF) och Anonyma spelberoende (GA). Besök gruppernas webbsidor för information om grupper och mötestider.
 

Vinstplan

 
Veckodragningar

 

Antal Vinst
1 50 000 - 2 miljoner kr*
1 30 000 kr
2 10 000 kr
32 1 000 kr
297 100 kr
2491 Ny lott

 

Totalt       2826 vinster per vecka

 

Jackpottdragningen

Antal Vinst
1 Upp till 5 miljoner*
6645 Ny lott (värd 40 kr)

Vinster dras bland alla lotter i lotteriet vecka 1 till vecka 53

 

* Vinstens storlek avgörs i en extra dragning som hålls månaden efter den ordinarie dragningen.

 

Vinstinformation

Vinsttäthet: Vinst på i snitt var sjunde lott

Vistandel: 40%